31 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 19.30’da MAKÜ I UZEM Zoom uygulaması üzerinden online (çevrimiçi) olarak Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan ve aynı zamanda Kibyra Kazı Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Şükrü ÖZÜDOĞRU ile birlikte “Son bulgular Işığında Kibyra Kazı ve Araştırmaları” konulu Kibyra söyleşisi gerçekleştirildi.
Söyleşimize Sayın Burdur Valimiz Ali ARSLANTAŞ ve Sayın Gölhisar Kaymakamımız Mustafa Nevzat MERCAN’da katılım göstererek bizleri onurlandırdılar.
Hem coğrafi yapısı hem de jeopolitik konumu itibariyle geçmişten günümüze değin birçok kültürel ve doğal zenginliği bünyesinde barındıran Anadolu topraklarının neredeyse her bir noktasında birçok antik kentle karşılaşmaktayız. Tarih öncesi ve tarihi devirlerde ve hatta sonrasında yaşamış olan topluluklara ve medeniyetlere ilişkin bilgi edinebilmemizi sağlayan arkeoloji bilimi sayesinde de, toprağın derinliklerinde saklı olan bu dünya miraslarını gün yüzüne çıkararak ve yüzeyde olanların ise kısmen korunarak günümüze kadar gelebilmesiyle geçmişle aramızda bir bağ kurmaktayız. Bu bağları güçlü tutabilmek adına da arkeolojinin yanı sıra restorasyon ve sürdürülebilir koruma adına disiplinler arası birçok çalışmayı da beraberinde yürütmekteyiz.
Bu kapsamda her bir coğrafyasında ve noktasında birbirinden değerli kültürel ve doğal varlıkların sahibi olduğumuz ülkemizin önemli değerlerinden olan Burdur ili de antik kentleri, doğal varlıkları ve yakın tarihimize ait olan geleneksel yapılarıyla bu söylemleri karşılar niteliktedir. Burdur ili Gölhisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kibyra antik kenti ise bu kültürel zenginliklerden bir tanesidir.
Sayın Burdur Valimiz Ali ARSLANTAŞ, Anadolu’nun tozlu yollarında savrulurken bu topraklarda güçlü olmanın zorunlu olduğuna şahit olduğunu ve elimizde olan değerlerin korunması gerekliliğini belirterek, Burdur’un Isparta ile birlikte 2021-2023 Mekânsal Turizm Strateji Planlarından kısaca bahsetti. Sayın Valimiz Burdur il sınırları içerisinde ve şehir merkezinde yer alan önemli kültürel ve doğal değerlerimizden söz ederek Kibyra kentinin coğrafyasıyla ve gün yüzüne çıkartılan yapılarıyla muhteşem bir kent görünümü oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, yeni bir şeyler ortaya çıkartılmasının yanı sıra var olanların korunması gerekliliğine ve önemine değinen Sayın Valimiz hem kentteki Tiyatro yapısı ile ilgili yapılacak olan çalışmalardan hem de kent ile Gölhisar şehrinin buluşması, her bir objenin ve mekânın Gölhisar şehri içinde de yaşatılarak ve yerel anlamda korumanın geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması amacıyla yaptıkları yeni projelerden de söz etti. Kentin ortaya çıkarılması ve ayağa kaldırılması sürecinin her bir taşında, toprağında ve hatta ağacında kazı başkanının, kazı ekibinin ve ailesinin emeklerinin fark edildiğini belirtti.
Sayın Gölhisar Kaymakamımız Mustafa Nevzat MERCAN, Anadolu’nun kültürel ve doğal zenginliklerine görevi süresince şahit olduğunu ve bu zenginliklerin bir kısmına ev sahipliği yapan Gölhisar İlçesine hizmet vermenin kendisi içinde önemli ve değerli olduğunu dile getirdi. Görevine ilk başladığında kenti gezdiğini, ancak Kazı Başkanı Şükrü ÖZÜDOĞRU ile birlikte gezmenin ne kadar kıymetli olacağını vurgulayan Sayın Valimizle aralarında geçen kısa diyaloğa da değindi. Bu vesileyle kenti gezen ve gezdikçe de hayran kalan Sayın Kaymakamımız, insanlık tarihinin geldiği aşamayı göstermesi açısından da ufkumuzu genişleten bir veri olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra böyle bir söyleşiye davet edilmenin ve katılmanın kendisi için de değerli olduğunu, Kibyra kentinde gerçekleştirilen çalışmaları bir kez daha hocalarımızdan dinlemenin keyifli olduğunu dile getirdi.
Yüksekokul Müdürümüz, ev sahipliğini yaptığımız böyle bir söyleşide Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız, Kazı başkanımız, değerli hoclarımız ve öğrencilerimiz ile buluşmanın çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, yaşadığımız talihsiz dönem nedeniyle okullarına gelemeyen, bu bölgeyi hiç tanıyamayan 1. Sınıf öğrencilerimize, bir dönem burada yaşayabilen 2. sınıf öğrencilerimize, online (çevrimiçi) gerçekleştirilen bu söyleşi vesilesiyle bir nebze olsun bölgedeki değerlerimizi işin uzmanlarından tanımanın, ilk ağızdan dinleyerek öğrenilmesinin bizler için öneminden söz etti. Bu sürece katkı sağlayan ve Yüksekokulumuzun bünyesindeki önemli bölümlerinden birisi olan Mimari Restorasyon Pr. varlığına ve program hocalarımızın Kibyra antik kenti ile birlikte yürüttükleri çalışmalarla karşılıklı destek alışverişi sayesinde bir ekip olarak, hem öğrencilerimizin yetişmesine hem de İlçemizde yer alan kültürel değerlerimizin yaşatılmasına katkı sağlandığını belirterek, bu bölümün Yüksekokulumuzda yer almasından ayrıca memnuniyet duyduğunu belirtti.
İlçemizde yer alan ve birçok yönüyle tanıdığımız Kibyra antik kenti, ayakta olan kamu yapılarıyla, Medusa mozaiği ile tanınmakta ve antik dönem söylemlerinde geçen hızlı atların koştuğu ve güçlü gladyatör savaşçılarıyla da dikkat çekmektedir. Oldukça geniş bir teritoryuma sahip olan ve hem coğrafik yapısı hem doğal kaynakları hem de kentte yaşayan topluluklarıyla sosyo kültürel yapısı şekillenen bu kıymetli kentten her anlatımından keyif alarak bahseden Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü ÖZÜDOĞRU; Batı Akdeniz Bölgesi Dalaman Çay Havzası içerisinde Burdur İli Gölhisar İlçesi içerisinde yer alan Kibyra antik kenti ile 2006 yılında doktora öğrencisi iken tanıştığını ve sonrasında, bu yılla birlikte 16. Kazı sezonunun tamamlanacağını belirtti. Bilimsel arkeolojik kazı çalışmalarının oldukça uzun soluklu ve zahmetli olduğunu dile getiren ÖZÜDOĞRU, bir arkeoloji kazısının veya tarihi alanın, özellikle Kibyra gibi görkemli antik kentlerde, bilim ve turizmin paydaş olduğunu, bunu dengelemenin gerekliliğini, arkeolojik ve tarihi sorulara cevaplar aranırken, bu cevapların herkes tarafından bilinmesine ihtiyaç duyulduğunu, elde edilen verilen topluma sunulması gerektiğine ve bu görevin bizlere düştüğüne değindi. Bu süreçte bilimsel araştırmaların yanı sıra kentin de turizmde, özellikle yerel halka katkı sağlayacak şekilde geliştirilebilecek projeler üzerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile de yapılan çalışmalara kısaca değinerek, bu görkemli kentte gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarını, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını ve disiplinler arası yapılan çalışmaları katılımcılarımızla paylaştı.
Kibyra Kazı Başkanı Doç Dr. Şükrü
ÖZDOĞRU, Gölhisar ilçesi ve özellikle antik kent için sağladıkları
maddi ve manevi destekleri için Sayın Valimize ve Sayın Kaymakamımıza çok
teşekkür ederek, söyleşiye teşriflerinden dolayı da onur duyduğunu ifade etti.
Ayrıca kendilerini kazı ekibinin daimi bir üyesi olarak addettiğini de
belirtti.
(Joseph Joubert’ten bir alıntı
yaparak) “Umut saadetten alınmış bir
miktar borçtur” diyerek kentin asıl sahibinin yerel halk olduğunu ve halkın
bu konuya gösterdiği duyarlılığı ve antik kentin sahiplenilmesinde
gösterdikleri gayretlerden memnuniyet duyduğunu dile getirerek Gölhisar halkına
da ayrıca teşekkür etti.
İlçemizde yer alan antik kentle
ilgili bilimsel çalışmalar sonucunda gelinen noktanın durumunun ve kentle
ilgili bilgilerin hem hocalarımızla hem de öğrencilerimizle paylaşılması
hususunda imkân sağladıkları için Yüksekokul Müdürümüz ve Md. Yardımcımıza
teşekkür etti.
Söyleşiye ev sahipliği yapan Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ÖZTÜRK ve söyleşinin moderatörlüğünü yapan Md. Yrd. Öğr. Gör. Hatice KORKMAZ, katılımlarıyla bizleri sevindiren ve onurlandıran Sayın Valimiz Ali ARSLANTAŞ’a, Sayın Kaymakamımız Mustafa Nevzat MERCAN’a, ilçemizde yer alan antik kentle ilgili çalışmaları ve değerli bilgileri bizlerle ve katılımcılarımızla paylaştığı için Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü ÖZÜDOĞRU’ya, bir sonraki söyleşinin de sözünü alarak, teşekkür etti. Ayrıca, ev sahipliğini yaptığımız söyleşiye destek sağlayan MAKÜ I UZEM sorumlularımıza da ayrıca teşekkür ederek, katılım sağlayarak bizlere destek olan değerli hocalarımıza ve kıymetli öğrencilerimize iyi dileklerini ilettiler.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Gölhisar Meslek Yüksekokulu
Merkez Cami Mahallesi, Atatürk Caddesi, No:158 15400 Gölhisar/BURDUR
+90 248 213 74 00
+90 248 213 74 10
golhisarmyo@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi